הדרכה הורית פרטנית
עם השנים, הן כאם ל-4, כמדריכת הורים ומשפחות והן כאדם החי ופועל בנתיב רוחני אוכל לשקף להורה את ההתנהלות שלו, להציע פתרונות נכונים יותר לסיטואציות הללו. לתת כלים להתמודדות נכונה.
פגישה עם מנחה הורים, מאפשרת להורה לעצור רגע את מרוץ החיים, ולבחון את ההתנהלות שלו: האם היא יעילה, האם היא מקדמת. פעמים רבות זו הזדמנות לשני בני הזוג לשבת בנחת ולדון על ההתנהלות מול הילדים, כאשר איש מקצוע מנחה אותם ברקע. הדבר גם משמש לגישור כאשר להורים יש גישות חינוכיות שונות, ומביא לתאום עמדות בין ההורים.
ניתן לראות אם כן, שהדרכת ההורים, הכוללת מספר מפגשים חשובה, שכן יש תהליך של מעקב ואפשר לראות איך הדברים עובדים ולשנות בהתאם.
איך מתנהלת הדרכת הורים פרטנית?
מפגש שבועי, או אחת לשבועיים , תלוי בבעיה ובקצב האישי של כל משפחה.
במקרים מסוימים לא אפשרי רק לעבוד עם ההורים ונדרשת גם התערבות והנחייה של המדריכה או היועצת במסגרת החינוכית של הילד, התערבות טלפונית ולעיתים פרונטלית, על מנת לאפשר עבודה מערכתית שתאפשר תמיכה להורים מדמויות ברות סמכות נוספות בחיי הילד
כמו כן יש משפחות רבות בהן יש דמויות מטפלות נוספות כמו מטפלת שמקבלת את פני הילדים בהגיעם הביתה או דמות דומיננטית אחרת בחיי הילד כמו סבתוש, לאור העובדה שההורים עובדים מחוץ לבית שעות מרובות ומתפרנסים. לכן לא אחת נראה בחדר הקליניקה גם את הסבתא, הדודה או דמויות תומכות אחרות בחיי המשפחה ובילד.
איך מתנהלת ההדרכה ההורית הפרטנית
לפני המפגש הראשון
מדריכת ההורים עורכת שיחת היכרות טלפונית עם ההורים
מדריכת ההורים שולחת שאלון להורים.
ממלאים את השאלון ומחזירים לאחר מס’ ימים.
למפגש הראשון מגיעה המנחה עם תכנית עבודה *ראשונית*, שמתעבה ומקבלת איפיונים חדשים בעקבות המפגש
המפגש הראשון – הוא מפגש ההכרות המורחב. במפגש המדריכה מבקשת שאם יש במשפחה שני בני זוג, אז ששני בני הזוג יגיעו למפגש. הרציונאל שעומד מאחורי זה הוא שאם שני בני הזוג עוברים את תהליך ההדרכה ישנו סיכוי גדול יותר שיצליחו לחולל שינוי בהתנהלות שלהם מול הילדים
במהלך הפגישה המדריכה שואלת שאלות מנחות ומקבלת מידע נוסף על המשפחה.
לאחר הבנת סיבת הפנייה ואיסוף המידע על המשפחה, המדריכה מזהה את המקומות שבהם ההורים מתנהלים בצורה שיכולה להזין את הבעיה או את הקושי ומדריכה אותם בעזרת תכנית העבודה שהכינה עבורם כיצד להתנהל בצורה שונה ממה שהם רגילים להתנהל ונותנת כלים להתנהלות מיטבית.
בסיום הפגישה מסכמת המדריכה להורים את הנקודות החשובות שעלו במפגש ושולחת אותם להתנסות בהתנהלות החדשה.
ההורים הולכים הביתה עם “שיעורי בית”. הם מתבקשים להתנהל באופן שונה מהדרך שהתנהלו עד כה. במהלך השבוע, הם מנסים את הדרך החדשה ובודקים האם חל שיפור במצב. לאחר כשבוע חוזרים למפגש הבא ומדווחים למנחה האם מה שהוצע עבד
בפגישות הבאות, עוברים על התוצאות, ומשנים אותם בהתאם.
מה שמייחד את הדרך של “הורות עם מודעות” הינה העובדה כי השיטה על פיה המדריכה עובדת עם ההורים מעניקה להורים נקודות מבט שונות לאתגרי היומיום ומסייעת להם למצוא את הפיתרון המותאם לקשיים האישיים שלהם באופן מעמיק ומקיף. הכלים ניתנים להורים שמדריכים על פיהם את ילדיהם ולרוב פותרים גם בעיות אחרות בבית.
מתי להעזר בהדרכת הורים פרטנית?
הדרכת הורים פרטנית מתאימה למקרים בהם יש צורך לתת סיוע ותשומת לב מלאה למקרה פרטי.
המאפיינים של הדרכת הורים פרטנית:
עיתוי ונוחות– הדרכת הורים פרטנית מאפשרת להורה לקבוע את זמן הפגישה המתאים לו. כמובן שדבר זה אינו אפשרי כשמדובר בסדנה משותפת למספר משפחות
דיסקרטיות– ישנם הורים שלא מרגישים בנוח לפרוס את הבעיות המשפחתיות שלהם בפני אנשים אחרים. הקשיים והדילמות בהדרכת הורים פרטנית מטופלים באופן דיסקרטי לחלוטין.
מיקוד– שימת הדגש היא על הבעיה הספציפית המעסיקה את ההורים. דבר זה אינו אפשרי בדרך כלל בסדנאות עם סילבוס קבוע מראש.
יעילות– תשומת הלב והריכוז בבעיות הספציפיות שמעלים ההורים, מאפשרים למצוא פתרונות יעילים בפרק זמן קצר.
ליווי אישי– ליווי אישי צמוד של איש מקצוע שלב אחרי שלב עד מציאת הפיתרון הטוב והשורשי ביותר לבעיה.